EuCIA-seminar belicht duurzaamheid als belangrijke motor voor het gebruik van composieten

Duurzaamheid als belangrijke motor voor het gebruik van composieten en de noodzaak van levenscyclusanalyse (LCA), die betrouwbare, reproduceerbare resultaten opleveren. Dit werd benadrukt tijdens het Lightweight, Durable and Sustainable Composites-seminarie dat vorige week georganiseerd werd door de European Composites Industry Association (EuCIA). ).

Een video van het evenement is nu beschikbaar om online te bekijken.

Duurzaamheid wordt een steeds dwingender argument in het materialenkeuzeproces. Composietonderdelen zijn extreem duurzaam en hebben een lange levensduur gecombineerd met lage onderhoudseisen,  en lichtgewicht composieten resulteren in een lager energieverbruik gedurende de levensduur van een product. Einde gebruik oplossingen, inclusief recycling, zijn ook beschikbaar. LCA’s die de milieuvoordelen van composietproducten gedurende hun levenscyclus evalueren, zijn een waardevol hulpmiddel, maar ze zijn vaak complex en duur en de resultaten zijn afhankelijk van het LCA-systeem en de gebruikte gegevens.

Tijdens het seminar van EuCIA, dat op 25 oktober in Brussel werd gehouden, werden deze thema’s besproken via presentaties en netwerkbesprekingen.
In reactie op de proliferatie van LCA-technieken en de behoefte aan reproduceerbare resultaten, werkt de Europese Commissie (EC) momenteel aan een methode om de milieueffecten van producten gedurende hun levenscyclus – de milieuvoetafdruk van producten (PEF) – kwantitatief te beoordelen. Gastspreker Michele Galatola, productteamleider – DG ENV, deskundige LCA, bij de EC, en coördinator van PEF-pilotfase, presenteerde een update van dit initiatief. Het belangrijkste resultaat van dit project zullen gedetailleerde regels zijn die moeten worden gevolgd om de milieu-impact van een product te berekenen. Een lijst van de secundaire datasets die bij de berekening worden gebruikt, zal worden opgenomen, die kosteloos beschikbaar zal worden gesteld. Galatola meldde dat de technische werkzaamheden aan dit initiatief naar verwachting begin 2018 zullen worden afgerond, maar er moet nog worden besloten of deze regels een rol zullen spelen in toekomstige wetgeving.


Seminarbezoekers bezochten ook presentaties over onderwerpen zoals:
• De milieu-impact van composieten gedurende de volledige levenscyclus van een onderdeel en ontwerpen om dit te minimaliseren;
• Vergelijking van de milieueffecten van verschillende recyclingtechnologieën van composieten; en
• Levenscyclusanalyses voor koolstofcomposietstructuren in auto-, rail- en luchtvervoer.

Een overzicht van EuCIA’s Eco Calculator werd ook verstrekt. Deze online tool is ontwikkeld door EuCIA voor gebruik bij het berekenen van de milieueffecten van de productie van composietproducten (van ‘wieg tot poort’).

De Eco Calculator en de organisatie van reguliere seminars zijn slechts twee van het activiteitenprogramma van EuCIA op het gebied van duurzaamheid.
“Het bevorderen van de duurzaamheid van composieten is een langetermijnstrategie voor EuCIA”, legt Roberto Frassine, president van EuCIA, uit. “Drie jaar geleden zijn we begonnen aan een ambitieus project voor het bouwen van een Eco Calculator, die nu een jaar beschikbaar is en gratis is voor de industrie We staan ​​op het punt nog meer projecten te lanceren, waaronder een enquête over recyclingstrategieën voor composieten die worden gebruikt. We zijn ervan overtuigd dat duurzaamheid en de circulaire economie cruciaal zijn voor de toekomstige ontwikkeling van de composietenindustrie. ”

video