Het EuCIA-seminar richt zich op duurzaamheid

De European Composites Industry Association (EuCIA) meldt dat het onlangs eind oktober de nadruk legde op duurzaamheid in composieten als onderdeel van een seminarie over lichtgewicht, duurzame en duurzame composieten in Brussel, België.

Volgens de vereniging is duurzaamheid een belangrijke drijfveer voor het gebruik van composieten en is er behoefte aan levenscyclusanalyse (LCA) -methoden die betrouwbare, reproduceerbare resultaten opleveren. LCA’s die de milieuvoordelen van samengestelde producten gedurende hun hele levenscyclus evalueren, zijn echter een waardevol instrument, maar ze zijn vaak complex en duur en de resultaten zijn afhankelijk van het LCA-systeem en de gebruikte gegevens, volgens EuCIA.

Dientengevolge werkt de Europese Commissie (EC) momenteel aan een methode om de milieueffecten van producten gedurende hun levenscyclus kwantitatief te beoordelen – de milieuvoetafdruk van producten (PEF). Michele Galatola, leider van het productteam – DG ENV, deskundige LCA, bij de EC, en coördinator van de PEF-pilootfase, presenteerde een update van dit initiatief tijdens het seminar en stelde voor dat de belangrijkste resultaten van dit project gedetailleerde regels moeten zijn die moeten worden gevolgd in om de milieu-impact van een product te berekenen.

Seminarbezoekers luisterden ook naar presentaties over onderwerpen zoals:

De milieu-impact van composieten gedurende de volledige levenscyclus van een onderdeel en ontwerpen om dit te minimaliseren
Vergelijking van de milieueffecten van verschillende recyclingtechnologieën voor composieten
Levenscyclusanalyses voor koolstofcomposietstructuren in auto-, rail- en luchtvaartvervoer.

Een overzicht van EuCIA’s Eco Calculator werd ook verstrekt. Deze online tool is ontwikkeld door EuCIA voor gebruik bij het berekenen van de milieueffecten van de productie van composietproducten.

‘Het bevorderen van de duurzaamheid van composieten is een langetermijnstrategie voor EuCIA’, zei Roberto Frassine, president van EuCIA. ‘Drie jaar geleden zijn we begonnen aan een ambitieus project van het bouwen van een Eco-calculator. Dit is nu een jaar beschikbaar en is gratis voor de industrie. We staan ​​op het punt nog meer projecten te lanceren, waaronder een onderzoek naar recyclingstrategieën voor composieten die wereldwijd worden gebruikt. Wij zijn ervan overtuigd dat duurzaamheid en de circulaire economie cruciaal zijn voor de toekomstige ontwikkeling van de composietenindustrie. ‘

Een video van het seminar Lightweight, Durable en Sustainable Composites is online beschikbaar. Het is gratis te bekijken voor leden van ledenverenigingen van EuCIA en € 50 voor niet-leden.