Tencate ontwikkelt prepreg-component

Textiel- en materiaalspecialist Tencate en toolingbedrijf SHAPE hebben een technologiedemonstratiecomponent gemaakt die speciaal is ontworpen voor persvormen met TenCate E732 snap-cure prepregs.

Het aluminium persvormgereedschap werd ontworpen en vervaardigd door SHAPE om het heet persen van eerste delen mogelijk te maken, uithardend in vier minuten. In totaal neemt het project, van ontwerp tot levering, nog geen weken in beslag genomen.

Met koolstofvezel versterkte kunststof wordt door klanten van Shape in uiteenlopende toepassingen gebruikt vanwege zijn inherente eigenschappen met hoge sterkte, hoge stijfheid en lage massa.

‘Met deze snap-cure prepreg kunnen we delen in slechts vier minuten uitharden met behulp van de verwarmde persapparatuur die op SHAPE is geïnstalleerd’, aldus SHAPE’s composieten en engineering manager, Glen Pascoe. ; We zijn erg tevreden met de oppervlakteafwerking, het niveau van consolidatie en de snelheid van ontwikkeling die in dit project wordt getoond. De unieke geometrie van het auto-paneel heeft vele functies, zoals steile wanden, een omtreksflens, uitsparingen en ribben. Laatste CNC-trimmen in een op maat gemaakte vacuümmal voegt verdere doorgaande gaten toe en snijdt de flens op de juiste maat. ‘

‘Het werken met het team van SHAPE was een fantastische ervaring’, voegde TenCate’s productmanager voor thermohardbare technologieën, Jed Illsley, toe. ‘De toepassing van snap-cure uit autoclaafmaterialen is opmerkelijk, het produceren van onderdelen van hoge kwaliteit met complexe geometrieën.’

Bron: Materials today