Composiet Monitor

11 januari 2024

In december 2023 presenteerde CompositesNL de Composiet Monitor. Dit uitvoerige rapport biedt een actueel inzicht in de Nederlandse composietsector en haar zakelijke en maatschappelijke relevantie. Cruciale thema’s hierbij zijn ‘verantwoord materiaalgebruik’, ‘intelligent lichtgewicht ontwerp’ en ‘duurzaam verdienvermogen’.

Bekijk en downbload de Composiet Monitor

Als onderdeel van de topsector High Tech Systems & Materials (HTSM) vormt de sleuteltechnologie van composieten een essentieel fundament voor de Nederlandse economie. De composietsector draagt aanzienlijk bij aan de concurrentiepositie van Nederland en biedt werkgelegenheid op MBO-, HBO- en WO-niveau voor meer dan 5000 FTE. De Nederlandse composietindustrie groeit jaarlijks met 8%, en de verwachting is dat deze groei in de komende jaren zal blijven toenemen, gezien de groeiende vraag naar lichtgewicht oplossingen.

Dankzij de buitengewone mechanische eigenschappen is composiet hét voorkeursmateriaal voor toepassingen in sectoren zoals transport, maritiem, luchtvaart, automotive en bouw & infrastructuur, vergeleken met traditionele materialen zoals aluminium, staal en beton. De natuurlijke voordelen van lichtgewicht in combinatie met hoge prestaties leveren een substantiële bijdrage aan het behalen van mondiale duurzaamheidsdoelen. Minder gewicht betekent immers minder energieverbruik.

In een tijd waarin milieuzorgen en de zoektocht naar hogere efficiëntie onze toekomst bepalen, dient de composietindustrie als een baken van hoop. Het gebruik van composieten stimuleert vooruitgang en wijst ons de weg naar een duurzame en veerkrachtige wereld.

De composietindustrie bevindt zich in de voorhoede van de innovatie en biedt oplossingen voor een aantal van de meest dringende uitdagingen van onze tijd. De unieke combinatie van kracht, lichtgewicht eigenschappen en duurzaamheid maakt composiet onmisbaar in alle industriële sectoren van Nederland. Het is dan ook van essentieel belang om de waarde van composiettechnologie te erkennen en te omarmen, omdat het de sleutel is tot het ontsluiten van een schone, groene en technologisch geavanceerde toekomst.

Met de Composite Monitor 2023 brengen we de urgentie en impact van composiet onder de aandacht.