DSM en Nedcam gaan samenwerken

24 september 2020

DSM en Nedcam gaan samenwerken om capaciteit voor 3D-printen op groot formaat te verhogen en nieuwe toepassingen te ontwikkelen.
Royal DSM, een wereldwijd bedrijf dat vanuit wetenschappelijke basis actief is op het gebied van gezondheid, voeding en duurzaam leven, en Nedcam, leverancier van totaaloplossingen voor de realisatie van 3D-vormen, hebben vandaag hun samenwerking aangekondigd om de toegang tot schaalbaar Fused Granulate Fabrication (FGF) 3D-printen te verbeteren. Nedcam gaat FGF 3D-printen met DSM-materialen en de twee bedrijven gaan samen nieuwe toepassingen verkennen voor tooling en productie van grote, circulaire delen voor eindgebruik.

Nedcam heeft onlangs een CEAD AM Flexbot robot 3D-printer in gebruik genomen op haar productielocatie in Heerenveen. Samen met DSM zal zij commerciële 3D-printproductiediensten aanbieden aan fabrikanten die op zoek zijn naar toepassingen in groot formaat, gebruikmakend van DSM’s voor 3D printing geoptimaliseerde pelletmaterialen.

De twee bedrijven gaan ook samenwerken om nieuwe materialen, processen en toepassingen te ontwikkelen en te testen, en zullen innovatieve oplossingen op de markt brengen voor grote printdelen, zoals gebruikt in de scheepvaart, duurzame energie, bouw en infrastructuur. Momenteel werken ze al nauw samen met Royal HaskoningDHV voor het slicen, of in schijfjes versnijden, van structurele elementen in het kader van het 3D printing proces.

“Bij DSM zijn we ervan overtuigd dat FGF een cruciale technologie is om te kunnen voldoen aan de vraag naar 3D printing van structurele en grote componenten in gevulde polymeren, in competitieve productietijden,” aldus Pieter Leen, Application Development Specialist Additive Manufacturing bij DSM. “Nedcam vormt een belangrijke schakel tussen productontwikkeling en marktvraag en hun printing services zullen de acceptatie van additive manufacturing helpen versnellen.”

De samenwerking opent ook de deur voor de twee bedrijven om hun gemeenschappelijke ambitie te realiseren inzake meer duurzame en circulaire productieprocessen. Momenteel maakt Nedcam pluggen en mallen van verschillende materialen, waaronder glasvezelversterkte composieten en staal, vaak voor eenmalig of beperkt gebruik. Dit leidt jaarlijks tot veel afval. FGF-productie met recyclebare materialen biedt een route naar een duurzamer proces.

“We willen het afval in ons productieproces absoluut verminderen en circulair worden,” vertelt Erwin van Maaren medeoprichter en Commercieel Directeur bij Nedcam. “Door de expertise van DSM op het gebied van 3D-printen en thermoplastics te combineren met onze productiekennis en productiefaciliteiten, willen we de nodige stappen zetten naar een duurzaam en volledig circulair modelproductieproces.”

DSM – Bright Science. Brighter Living.™
Koninklijke DSM is een wereldwijd, ‘purpose-led’ bedrijf dat vanuit wetenschappelijke basis actief is op het gebied van gezondheid, voeding en duurzaam leven. DSM streeft ernaar om de kwaliteit van leven voor iedereen te verbeteren. Met zijn producten en oplossingen gaat DSM enkele van ’s werelds grootste uitdagingen aan en creëert tegelijk economische, milieutechnische en maatschappelijke waarde voor al zijn belanghebbenden – klanten, medewerkers, aandeelhouders en de samenleving in haar geheel. DSM levert innovatieve oplossingen voor voeding, diervoeding, persoonlijke verzorging en aroma’s, medische apparatuur, groene producten en toepassingen, en nieuwe mobiliteit en connectiviteit. DSM en de hieraan gelieerde ondernemingen genereren met ongeveer 23.000 werknemers een netto jaaromzet van ca. €10 miljard. Het bedrijf werd in 1902 opgericht en is beursgenoteerd op Euronext Amsterdam. Meer informatie vindt u op www.dsm.com.

Nedcam
Nedcam is ontstaan als spin-off van MARIN (Marine Research Institute Netherlands) en heeft daardoor een grote affiniteit met de jachtbouw. Nedcam heeft die kennis van materialen en technieken in de loop der jaren vertaald naar andere markten en vice versa. Met een open mind voor nieuwe combinaties van materialen en technieken is Nedcam de schakel tussen design en realiteit geworden voor diverse sectoren zoals jachtbouw, architectuur, infra, automotive, windenergie en art & design. Meer informatie is te vinden op www.nedcam.com.

verdere informatie:
DSM Additive Manufacturing
Mirella Kimpen
tel. +31 (0) 6 11779305
email: mirella.kimpen@dsm.com

Nedcam Shaping Technology
Erwin van Maaren | Jan Volker
tel. +31 (0)513 65 64 00
email: evmaaren@nedcam.com | jvolker@nedcam.com