Joost van den Berg nieuwe directeur van CompositesNL

9 september 2020

Per 1 juli 2020 is Joost van den Berg aangesteld als de nieuwe directeur van branchevereniging CompositesNL.

CompositesNL vertegenwoordigt de Nederlandse bedrijven, opleidingen en onderzoeksinstituten die zich bezighouden met composieten, oftewel vezelversterkte kunststoffen. Composieten zijn licht, duurzaam en hebben uitstekende mechanische eigenschappen, waardoor ze gebruikt worden in vele sectoren, zoals maritiem, luchtvaart, civiel, medisch, automobiel, transport, windenergie en waterstof opslag. De branche is aangemerkt als een van de sleuteltechnologieën door de Nederlandse overheid om het missie-gedreven innovatiebeleid te versnellen, op gebieden als duurzaamheid en veiligheid, op basis van een Nationale Agenda Composiet die gesteund wordt door de topsectoren HTSM en Chemie. Nederland is internationaal een van de koplopers in composieten en heeft een sterk ecosysteem dat een combinatie is van grote internationale materiaalbedrijven die in Nederland gevestigd zijn voor het sterke kennis infrastructuur, hoog technologische maakbedrijven, uitstekende opleidingen en onderzoeksinstituten en een gezonde en internationaal georiënteerde sector die voor het grootste deel bestaat uit dynamische MKB bedrijven. De innovatieve slagkracht met de Nederlandse kenniscentra, hoge scholen en universiteiten is groot. De meeste zijn ook lid van CompositesNL waarmee de aansluiting met de studenten gewaarborgd is.

“De leden van CompositesNL zijn de parels van de Nederlandse industrie met prachtige materialen, producten en aansprekende toepassingen. Dat mag nog veel zichtbaarder worden en daar zet ik me graag voor in!”, zegt Joost van den Berg. “De branche heeft veel te bieden maar er zijn natuurlijk ook uitdagingen. Het onderscheidend vermogen van de producten onder de aandacht brengen, hoe composieten een bedrage kunnen leveren aan een duurzamere en veiligere wereld, veilig en milieu verantwoord ondernemen en circulariteit om er maar een paar te noemen. Je kun deze het beste het hoofd bieden door je te verzamelen en je aan te sluiten bij een organisatie die je ondersteunt bij deze thema’s”.

Voorzitter Marcus Kremers: “We zijn blij dat Joost samen met ons deze uitdaging wil aangaan. Met zijn internationale en commerciële ervaring in de maakindustrie zal hij hier uitstekend invulling aan kunnen geven. Hij heeft een gedegen kennis van composieten en lichtgewicht constructies en is goed bekend met brancheorganisaties. Als ondernemer kent hij daarnaast de dynamiek van de industrie en heeft hij een waardevol netwerk”.

Hij volgt Bouke Veldman op, die de vereniging door de recente transitie heeft geleid, de vereniging heeft verbreed en klaar gezet voor de groei.