Onderzoek naar lichtgewicht constructie van de toekomst: FACC sluit zich aan bij internationaal consortium

10 maart 2022

De luchtvaart staat voor grote veranderingen, die vragen om nieuwe materialen die zowel zeer veerkrachtig als duurzaam zijn. Door zich aan te sluiten bij het internationale consortium van TPRC, heeft FACC een belangrijke stap gezet om zijn rol als een van ’s werelds toonaangevende luchtvaartgroepen verder te versterken.

In samenwerking met vooraanstaande internationale technologiebedrijven doet FACC onderzoek naar de verdere ontwikkeling van nieuwe materialen, zoals thermoplastische composieten. Deze zijn bijzonder aantrekkelijk voor de lucht- en ruimtevaartindustrie, omdat ze niet alleen volledig recyclebaar zijn, maar ook zeer licht van gewicht. Grote internationale luchtvaartbedrijven, waaronder Boeing, Spirit AeroSystems, Collins Aerospace, GKN Aerospace en recentelijk FACC, bundelen daarom hun krachten in het ThermoPlastic composites Research Center (TPRC). In het onderzoekscentrum in Enschede wordt onderzoek gedaan naar mogelijke verdere ontwikkelingen en toepassingen van deze kansrijke materialen.

Talrijke toepassingsgebieden

“De korte productietijd van componenten is voor ons van bijzonder belang”, legt Robert Machtlinger, CEO van FACC AG, uit. Hierdoor kunnen de kosten worden verlaagd en het energieverbruik van de processen worden verminderd, wat een belangrijk concurrentievoordeel oplevert, met name op het dynamische gebied van Urban Air Mobility. Mogelijke oplossingen variëren van stuurvlakken tot cabinecomponenten.

“Sterkte, taaiheid, lager gewicht, verwerkbaarheid, recycleerbaarheid en kosteneffectiviteit: de eisen die worden gesteld aan materialen voor de constructie van vliegtuigen en drones zijn extreem hoog”, benadrukt René Adam, Directeur Onderzoek en Technologie bij FACC. “De materialen die momenteel samen met internationale partners worden onderzocht, bieden wat dat betreft een enorm potentieel. Fabricage van thermoplastische composiet onderdelen is nu één van de kernelementen geworden van materiaal- en procesonderzoek in de lucht- en ruimtevaartsector”, vult Adam aan.

Sebastiaan Wijskamp, Technisch Directeur van TPRC

Sebastiaan Wijskamp, Technisch Directeur van TPRC: “We zijn erg blij dat FACC zich bij ons consortium heeft aangesloten. De ambities van FACC met betrekking tot het gebruik van thermoplastische composieten sluiten naadloos aan bij de R&D roadmap van TPRC. Onze fundamentele kennis en ervaring zullen zeker het verdere gebruik van thermoplastische technologieën bij FACC versnellen, terwijl wij op onze beurt enorm profiteren van het leiderschap en de sturing van FACC als industriële partner met een duidelijke visie voor de commerciële toepassing van thermoplastische composieten.”