Solar Team Twente wint eerste editie Solar Challenge Morocco

4 november 2021

Solar Team Twente is de winnaar van Solar Challenge Morocco 2021; een zware zonnerace over 2.500 kilometer door de woestijnen en het hooggebergte van het West-Afrikaanse land. In de slotetappe van vandaag kwam de leidende positie van het team met studenten van Hogeschool Saxion en Universiteit Twente niet meer in gevaar.  Composieten leveren een belangrijke bijdrage aan dit succes. Door gebruik te maken van lichte materialen kan de zonneauto sneller, terwijl deze ook bestand is tegen een stootje. 

Foto: Jerome Wassenaar

In de afgelopen jaren werkte Solar Team Twente nauwgezet aan de ontwikkeling van een aantal componenten specifiek gebouwd voor de zonneauto. Daarbij werkte het studententeam samen met partners uit het bedrijfsleven. Juist die eigen ontwikkelde componenten bleken goud waard in Marokko.

Thijs Alberts, Electrical Engineer van Solar Team Twente: “Zo hebben we dit jaar een nieuwe, zelf ontworpen aandrijflijn in gebruik genomen, waaronder de motorcontroller JASMINE.” Dat geheime wapen bleek de sleutel tot het succes. “Door te werken met componenten die nauwkeurig te configureren zijn op de specifieke eigenschappen van een auto op zonne-energie en de omstandigheden van de race hebben we hier een nagenoeg probleemloze wedstrijd kunnen rijden. Dit was een geweldige test voor de auto, en bovendien belangrijke winst voor de verdere ontwikkeling van elektrisch rijden met behulp van zonne-energie.”

Lees hier het volledige artikel