Ze zijn er: recyclebare windmolenbladen

30 augustus 2022

De uit composiet gemaakte bladen van windturbines konden tot voor kort niet worden gerecycled. Dankzij een nieuw type hars is het nu wel mogelijk om de materialen in molenwieken te scheiden voor hergebruik. In het windpark Hollandse Kust Zuid van Vattenfall en BASF maken de RecycableBlade van Siemens Gamesa hun (Nederlandse) debuut.

Nu de industriële productie van de in 2021 gelanceerde RecycableBlade van Siemens Gamesa op gang is gekomen, gaat het bedrijf de productiecapaciteit verder uitbouwen. In 2024 moet die klaar zijn voor het realiseren van grotere projecten. De productie van de recyclebare windmolenbladen zal in alle faciliteiten voor offshore-productie van het bedrijf plaatsvinden. Het doel is om vanaf 2030 alleen nog maar volledig recycleerbare bladen te produceren. “Hoewel ik niet op specifieke klanten of projecten kan ingaan, kan ik zeggen dat we druk met onze klanten in gesprek zijn over deze nieuwe bladen”, zegt duurzaamheidsspecialist Jonas Pagh Jensen van Siemens Gamesa.

Het eerste project waarin de RecyclableBlade worden toegepast is Kaskasi van RWE voor de Duitse kust. Dit park start naar verwachting deze zomer. De primeur voor Vattenfall en voor Nederland komt in 2023 in het windpark op zee Hollandse Kust Zuid. De bladen zijn ook alvast gereserveerd voor het latere project Hollandse Kust West. Na de zomer van 2022 beslist de overheid welke partij dat park mag gaan exploiteren. Als één of beide kavels aan Vattenfall worden vergund, zullen verschillende turbines met de RecyclableBlade worden uitgerust. Het nieuwe windpark zal naar verwachting in 2025-2026 operationeel worden.

Lees het volledige artikel op de website van de VNCI