EuCIA lanceert Eco Impact Calculator-update op JEC World 2023
18 april 2023De European Composites Industry Association (EuCIA) zal een belangrijke update van haar Eco Impact Calculator presenteren op JEC World 2023 in Parijs op 25 en 27 april. Hiermee kunnen gebruikers nauwkeurigere berekeningen van de levenscyclusanalyse (LCA) voor hun samengestelde producten verkrijgen.
Tevens zal EuCIA een nieuwe branding onthullen die de missie van EuCIA als de verenigde stem van de hele Europese waardeketen voor composieten zal versterken.
“We willen ook de duurzaamheid, lichtheid en circulariteit van composietmaterialen overbrengen, evenals de belangrijke rol die ze kunnen spelen bij het bereiken van ons gemeenschappelijke doel, een klimaatneutraal Europa in 2050”, legt Roberto Frassine, president van EuCIA, uit. “Als EuCIA blijven we onze strategische initiatieven uitbreiden om de duurzame groei van de composietenindustrie in Europa te ondersteunen en bij JEC World kijken we ernaar uit om de nieuwste versie van onze Eco Impact Calculator te demonstreren, die beantwoordt aan een groeiende behoefte om gedetailleerde informatie over de milieu-impact van composietproducten.”
Nauwkeurige levenscyclusanalyses
De Eco Impact Calculator is een online tool waarmee composietenbedrijven de milieu-impact van de productie van hun producten kunnen berekenen. De recente update, te zien op EuCIA’s stand T59 in hal 6, stelt gebruikers in staat om te profiteren van de nieuwste milieugegevens en software, wat resulteert in nauwkeurigere berekeningen van de levenscyclusanalyse (LCA).
De Eco Impact Calculator is gratis toegankelijk op de EuCIA-website (ecocalculator.eucia.eu) en is een gebruiksvriendelijke LCA-tool die de milieu-impact van polymeercomposietproducten van ontwerp tot toepassing berekent, met behulp van een transparante en uniforme sectormethodologie voor processen volgens ISO 14.040/044.
Gebruikers hebben geen diepgaande kennis van LCA-technieken nodig om de tool te gebruiken en de gegevens kunnen worden geëxporteerd in de vorm van een Eco-rapport met drie duurzaamheidsindicatoren: koolstofvoetafdruk (Greenhouse Gas Protocol); Cumulatieve energievraag (CED); en ILCD (International Reference Life Cycle Data System) duurzaamheidsscore. De gegevens kunnen worden gedownload om te worden geïmporteerd in de SimaPro LCA-software om berekeningen over de volledige levenscyclus mogelijk te maken.
De bijgewerkte Eco Impact Calculator bevat de nieuwste versies van deze drie impact beoordelingsmethoden, de SimaPro-software (9.3.0.3) en de Ecoinvent-database (3.8). De resulterende LCA-berekeningen, gebaseerd op de laatste informatie, zullen daarom nauwkeuriger zijn.
Gebruikers die de Calculator reeds gebruiken kunnen de LCA’s herberekenen voor producten die al in het systeem zijn opgeslagen met behulp van de nieuwe datasets.
Conferenties gericht op duurzaamheid
EuCIA zal ook een actieve rol spelen in het JEC World-conferentieprogramma.
Raphaël Pleynet, algemeen directeur van EuCIA, zal optreden als moderator voor de conferentiesessie Less is Better: Reducing Waste, Costs, Energy & Time for Sustainable Composites Manufacturing, op 26 april (12:00-13:00, presentatieruimte Agora 5), en zal op 27 april (12:00-13:00, Agora 5) in het sprekerspanel de 4 R’s (Recycling, Reusing, Repurposing, Repairing) bespreken: Composieten in een circulaire economie.
Roberto Frassine zal optreden als moderator tijdens de sessie ‘Join the Composites Industry and Contribute to a More Sustainable Future’ op 27 april (12:00-13:00, Agora 6).
Over EuCIA
De European Composites Industry Association (EuCIA), met hoofdkantoor in Brussel, vertegenwoordigt de Europese nationale composietenverenigingen en branchespecifieke sectorgroepen op EU-niveau. Met de steun van haar leden draagt EuCIA actief bij aan de opbouw van een economisch en ecologisch duurzame Europese composietenindustrie. EuCIA houdt de relevante normen en wetgeving nauwlettend in de gaten, communiceert actief over de manieren waarop composieten bijdragen aan een duurzamere wereld en stimuleert educatieve activiteiten. Onze initiatieven hebben tot doel de gezonde groei en het voortdurende concurrentievermogen van meer dan 10.000 bedrijven en naar schatting 150.000 werknemers die betrokken zijn bij de productie van composieten in heel Europa te verzekeren. Ga voor meer informatie naar www.eucia.eu