European Lightweight Network

10 juli 2023

Op 8 en 9 juni vond in Stockholm de European Lightweighting Network bijeenkomst plaats. Het doel van de meeting was lichtgewicht op de agenda op te zetten voor gemeenschappelijke doelen om het gewicht en dus de uitstoot van verschillende industriële producten te verminderen en toch een sterk Europees industrieel concurrentievermogen te behouden.
Met het European Lightweight Network proberen we een sterke gemeenschappelijke Europese samenwerking op het gebied van onderzoek en innovatie van lichtgewicht materialen tot stand te brengen en zo de doelstellingen van European Fit For 55 en Green Deal te bereiken.

Voor wie:
Stakeholders met interesse in lichtgewicht technologie en innovatie worden uitgenodigd om deel te nemen aan het bepalen van een gemeenschappelijke Europese onderzoeksstrategie over lichtgewichten. Belanghebbenden en vertegenwoordigers van verschillende industriële sectoren, onderzoeksorganisaties en overheidsinstanties worden uitgenodigd om hun behoeften en belangen kenbaar te maken als input voor deze strategie.

Huidige leden van het netwerk
Duitsland, Oostenrijk, Zweden, Spanje, Zwitserland, Polen

Overige deelnemende landen aan de conferentie
België, Luxemburg,  Nederland, Slowakije

 

Bevindingen n.a.v. de conferentie:

  • ELN opereert naast andere Europese initiatieven zoals
    – European Lightweight Association (ELA) m.n. gericht op kennis
    – European Lighting Cluster Alliance, (ELCA), m.n. gericht op de industrie
  • Het ELN is meer overheid gedreven (beleid) en dus complementair.
  • Het ELN wordt door de EU commissie gezien als goed functionerend netwerk in lijn met de EU ambities. (Javier Sanfelix, Policy Officer, DG Research and innovation European Commission)
  • De landen delen hun ideeën en initiatieven op het gebied van lichtgewicht. Zo heeft Oostenrijk de financiële impact van de sector gekwantificeerd (Lightweighting Accounting Standard) en ziet het als een industrietak. (Anna Kleissner, CEO Econmove GmbH Austria)
  • Goed netwerk voor CNL gebleken, ingang / toegang tot waardevolle contacten bij EU overheid, branche organisaties en onderzoek. Daarnaast een paar aansprekende bedrijven van het gastland Zweden die vooruitstrevend denken op het gebied van lichtgewicht. (Skanska, Minesto AB, Volvo Cars).

Aanbevelingen:

Het ELN heeft een vrijblijvend karakter en bestaat uit (voornamelijk) gelijkgestemden academici die voldoende kritisch zijn en elkaar uitdagen. Het opent deuren die anders gesloten zouden blijven en ik denk dat dit ook zou gelden voor onze zuster branche organisaties.

In conclusie beveelt CompositesNL sterk aan het Nederlandse Lidmaatschap serieus te overwegen.