Geleide-werkbalk op basis van hergebruikt composiet

28 oktober 2021

Geleide-werkbalk met verende kern van oude autobanden

Student Tom van Heun van Hogeschool Windesheim werkte voor zijn afstudeerproject aan het ontwerpen van een geleide-werkbalk op basis van hergebruikte kunststoffen. Van Heun heeft een ontwerp gemaakt op basis van drie composietdelen met daarin een verende kern van oude autobanden. De geleide-werkbalk kan geïnstalleerd worden bij sluizen en bruggen.

Het ontwerp is gemaakt voor het opvangen van aanvaarkrachten door pleziervaart. Zo kunnen bij zijdelings schampen plaatselijk krachten van 15 kN optreden die door de verende werking van een geleidewerkbalk moet kunnen worden opgevangen. Maar bij een botsing van een boot moet de geleide-werkbalk ook tegen een kracht van 250 kN kunnen. Hiervoor is een ontwerp gemaakt op basis van hybride hergebruik. Het voorste van de drie composietdelen werkt als een bumper en kan ten opzichte van het achterste deel inveren, waarbij de kern werkt als een veerkrachtig deel. Separaat heeft hij een montageprofiel ontwikkeld dat eerst aan de kade kan worden geschroefd, waarna de andere delen hier eenvoudig op kunnen worden gemonteerd.

In de composietdelen zijn massieve kerndelen uitgevoerd met hergebruikt composiet. Om een kern te ontwerpen die de juiste veerstijfheid heeft, maakte Van Heun gebruikt van de resultaten van de een eerder onderzoek waarin verschillende configuraties van autobandedelen werden onderzocht op mechanische respons. Deze configuraties leidde tot een opgevouwen loopvlakdeel van een autoband als kern. Na modelleren en testen bleek dat een viertal ‘lussen’ over een lengte van 50 cm de gewenste veerstijfheid geeft.

Van Heun is inmiddels afgestudeerd aan de Hogeschool en inmiddels begonnen met de master-studie Werktuigbouwkunde bij de Universiteit Twente in Enschede.

RAAK-award
Bovenstaand onderzoek is onderdeel van het project ‘Hybride hergebruik kunststoffen’  onder leiding van Albert ten Busschen aan de Hogeschool Windesheim. Dit project is samen met vijf andere projecten genomineerd voor een RAAK-award. Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt voor het beste praktijkgericht onderzoek. Met de prijs wil Regieorgaan SIA het onderzoek van hogescholen meer bekendheid geven. Op 10 september maakte de jury bekend welke projecten zij nomineert voor de prijzen. Op het SIA-congres op 25 november worden de winnaars bekendgemaakt. Stemmen kan hier.

Hier kunt meer nieuws lezen over RAAK-projecten