Gevelplaten van biocomposiet gamechanger in de bouwwereld
26 september 2023Op de Zuidas in wordt ‘The Pulse of Amsterdam’ momenteel voorzien van prefab gevelelementen op basis van biocomposiet. Holland Composites ontwikkelde Duplicor, een recyclebaar biocomposiet dat dankzij z’n brandwerende eigenschappen bruikbaar is als gevelbedekking. Een unicum, dat aansluit op de duurzaamheidsambities in de bouwsector.
Holland Composites uit Lelystad heeft biocomposiet in Nederland geïntroduceerd en zet in op het gebruik hiervan in bouwtoepassingen. “Wat conventionele composiet materialen minder geschikt maakt voor bouwtoepassingen is dat de toxische harsen enorm brandbaar zijn.” aldus directeur Sven Erik Janssen. “Wij hebben de toxische hars vervangen door een hars op basis van plantenresten met als voordeel dat dit product wel brandwerend is en daarmee geschikt voor bouwtoepassingen.”
Met de komst van een brandwerend biobased composietproduct ligt de bouwwereld open voor composiet bouwelementen. Sven Erik Janssen: “Het materiaal is nog net zo vormvrij toepasbaar, onderhoudsarm en lichtgewicht, waardoor je er alle kanten mee op kan. Gevels, daken, vloeren: je kunt dit product als bouwstenen inzetten in heel veel verschillende productgroepen binnen de bouw.”
Technische directeur van Holland Composites Pieterjan Dwarshuis denkt zelfs dat biocomposiet de basis kan vormen voor nieuwe innovatie in de bouwwereld: “Op universiteiten wordt al jaren verkondigd dat we de bouwwereld moeten innoveren naar voorbeeld van de automotive sector. Prefab elementen produceren en die op de bouwplaats assembleren. Maar dan heb je wel een materiaal nodig dat hierbij past. Composiet paste altijd al, maar dan had je de nadelen van brandbaarheid en de milieu-impact. Dit materiaal neemt deze twee aspecten weg en biedt echt heel veel nieuwe mogelijkheden.”
Het gebruik van composiet gevelpanelen zorgt ervoor dat er flink sneller gebouwd kan worden. Naar verwachting is de bouw van de 21 verdiepingen tellende The Pulse eind 2024 afgerond. Voor Holland Composites een blikvanger, al verwacht Pieterjan Dwarshuis dat dit pas het begin is van biocomposiet in de bouwsector: “Dit is echt een product waar je stappen mee kan zetten en waarmee je op grote schaal impact kan hebben in het verduurzamen van de hele bouwwereld.”