CompositesNL
CompositesNL is de brancheorganisatie die de belangen behartigt van alle partijen in Nederland die betrokken zijn bij de ontwikkeling, fabricage, onderhoud en hergebruik van producten waarin composiet technologie een rol speelt.
Composieten hebben groeikansen met toepassingen in diverse sectoren. Composiet producten hebben een meerwaarde voor de maatschappij, zowel voor bedrijven, overheden en consumenten. CompositesNL heeft als doel het gebruik van composiet producten te stimuleren, toepassing te vergroten en acceptatie te verbeteren.
Hierbij zijn onder andere innovatie, onderzoek, onderwijs en arbeidsmarkt, kwaliteit, milieu, informatie en voorlichting verbindende thema’s. Zo is de vereniging aangesloten bij de Europese vereniging EuCia en is er een goede samenwerking met buurlanden Duitsland en België.CompositesNL is actief binnen vier gebieden;
Promotie en bekendheid
CompositesNL promoot toepassing van composieten en draagt de competenties van haar leden breed uit op nationale en internationale markten. Dat kan op beurzen en congressen (JEC, ESEF, Composites Europe, SAMPE), de twee Algemene Leden Vergaderingen per jaar, maar ook via de communicatiekanalen van CompositesNL.
Op de website, via de nieuwsbrief en de sociale media wordt nieuws van de vereniging en nieuws van de leden verspreid. Elk lid is zichtbaar op de website van CompositesNL. Verder zet ze zich in om middelen te verkrijgen om bedrijven financieel te ondersteunen bij deelname aan internationale handelsmissies en beurzen.
Regelgeving en compliance
CompositesNL ondersteunt leden door invloed uit te oefenen op het tot stand komen van wet- en regelgeving voor specifieke sectoren (maritiem, bouw & infra – NEN/Eurocode), maar ook op het gebied van milieu en gezondheid (recycling, Arbo).
Wij bieden diensten op vier niveaus:
- lobby bij het tot stand komen van regelgeving en certificeringseisen;
- proactieve dienstverlening door samenwerking met ArboplaatsNL, die leden adviseert op gebied van RI&E;
- reactieve ondersteuning, bijvoorbeeld na inspectie;
- door het beschikbaar stellen van de helpdesk van BMD Advies.
Kennis en innovatie
CompositesNL zit aan tafel met het ministerie van EZK en de topsector High Tech Systems & Materials om de ontwikkeling en toepassing van composiet technologie te bevorderen. Zo zal CNL de belangen van de leden, en met name MKB, behartigen bij de formulering van het Dutch Composite Platform (DCP).
Wij hebben lesmateriaal beschikbaar op drie niveaus: universitair, HBO en MBO. Ook speciale onderwerpen, zoals recent binnen duurzaamheid een LCA betreffende de vergelijking van composiet met staal, beton en hout, worden door ons opgepakt op verzoek van leden. Binnen onze themagroepen wordt op regelmatige basis kennis gedeeld over specifieke thema’s zoals promotie, duurzaamheid, thermoplasten, onderwijs en maritieme toepassingen. Lees hier meer over onze themagroepen.
Netwerken
CompositesNL geeft leden toegang tot relevante netwerken op Europees niveau (EuCia), maar ook in Nederland en België voor specifieke groepen zoals Young Composites; voor startende werknemers. Voor specifieke groepen bedrijven (leden) worden er themabijeenkomsten georganiseerd waarbij onderwerpen op het gebied van bijvoorbeeld thermoplast, maritiem en bouw & infra worden besproken. Niet-leden zijn eenmalig welkom om deel te nemen aan een thema-bijeenkomst. Daarna moeten ze lid worden van CompositesNL om vaker deel te kunnen nemen.
De belangrijkste manier van netwerken vindt plaats via de communicatiemanager van CompositesNL, die beschikbaar is om berichten van leden verder te verspreiden. Gestreefd wordt om Algemene Leden Vergaderingen te koppelen aan bedrijfsbezoeken en informele bijeenkomsten. Er wordt actief samenwerking gezocht met verwante brancheverenigingen zoals het NMI en de NRK. Er is een samenwerkingsovereenkomst met NMT om het onderwerp maritiem composiet nog meer draagkracht te geven.